Saturday, June 23, 2007

Λίγη προϊστορία και λίγες εξέλίξεις

Περίληψη προηγουμένων: στο πρώτο post, ο αφηγητής περιδιαβαίνει διάφορες ωραίες μεριές της Αθήνας, φρίττει όμως και εξίσταται με την κατάντια του δάσους της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια. Στο δεύτερο post, ο αφηγητής προσβάλλεται από ένα αιφνίδιο σύνδρομο καλού προσκόπου και μαζεύει μόνος του σκουπίδια, αφήνοντας τους σάκους δίπλα σε κάδο περισυλλογής απορριμμάτων.


Όπως έλεγα στο δεύτερο post, αποτάθηκα σε μία εφημερίδα και ειδικότερα στον υπεύθυνο της στήλης που ασχολείται με σχετικά θέματα (τη στήλη αυτήν την εκτιμώ ιδιαίτερα, για τη μεγάλη ευαισθησία της σε θέματα ανθρωπιάς και περιβάλλοντος). Προς μεγάλη μου έκπληξη, υπάρχει άμεση ανταπόκριση στο mail μου! Μετά από τηλεφωνική συνεννόηση, βρίσκεται στο πι και φι και φωτογράφος και πάμε μαζί στο χώρο την Τρίτη 19/06, όπου και τραβάμε φωτογραφίες. Αν και, εξαιτίας της προσκοπόμυαλης έμπνευσής μου της Κυριακής, έχει εκλείψει το θέμα του σωρού με τα πεταμένα μπουκάλια, μια που τα έχω πλέον μαζέψει, ακόμα ο χώρος διαθέτει πάμπολλα δείγματα εγκατάλειψης που επιδέχονται φωτογράφησης. Για παράδειγμα, οι σάκοι που έχω αφήσει από την Κυριακή, είναι ακόμα εκεί που τους άφησα.

Δεν έχει περάσει δηλαδή ακόμα απορριμματοφόρο, μετά από τρεις μέρες (αν συμπεριλάβουμε και την Κυριακή). Και πάλι σκέφτομαι ότι ίσως να είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά η απαίτησή μου να περάσει απορριματοφόρο μέσα σε δύο-τρεις μέρες από τότε που μάζεψα μόνος μου τα σκουπίδια. Αλλά πάλι, αυτό αρχίζει να δείχνει κάτι για τις αιτίες πίσω από την εικόνα εγκατάλειψης του χώρου.

Φέρνω λοιπόν στο μυαλό μου κάποιες σκόρπιες εικόνες από το παρελθόν. Όπως είπαμε, όποιος περπατάει, έχει άφθονο χρόνο να σκέφτεται. Με θυμάμαι λοιπόν, πριν από αρκετούς μήνες, να περνάω από το χώρο και να αποτείνομαι σε κάποιους υπάλληλους του ΕΚΠΑ που έτυχε να πετύχω να περνούν από το χώρο, εποχούμενοι σε πανεπιστημιακό τζιπάκι:

- Συγγνώμη, είστε υπάλληλοι του Πανεπιστημίου;

- Μάλιστα, τι θέλετε;

- Εδώ, δε μαζεύει κανείς τα σκουπίδια;

- Δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς κύριε.

- Το καταλαβαίνω, αλλά δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος; Σε ποιον πρέπει να αποταθώ;

- Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι.

- Σύμφωνοι, αλλά εδώ μιλάμε για απίστευτο χάλι. Ποια υπηρεσία του Πανεπιστημίου μαζεύει τα σκουπίδια;

- Το Πανεπιστήμιο έχει αναθέσει τα σκουπίδια σε ιδιώτη.

Κάπου εδώ είχε τελειώσει εκείνη η συνομιλία, μήνες πριν. Καθώς φωτογραφίζουμε τα σκουπίδια στο δάσος, αναρωτιέμαι αν αυτό έχει σχέση με την, εεεε, "κάπως καθυστερημένη" αποκομιδή των απορριμμάτων. Το σημειώνω νοερά, ενόσω φωτογραφίζουμε σε διάφορα μέρη (δυστυχώς, δεν έχω εκείνες τις φωτογραφίες), όπως κάτω από το κτίριο των Μαθηματικών (πεταμένα καδρόνια, σακούλες, μέχρι και ολόκληρος σκελετός από μηχανάκι), δίπλα στις εστίες, στην ενδιάμεση διαδρομή (έναν κάδο αποκομιδής ειδικά για χαρτιά στη μέση του πουθενά και χωρίς άλλους κάδους απορριμμάτων δίπλα του, συνεπώς αυτονόητα ξεχειλισμένο και περιτριγυρισμένο και από χαρτιά και από άσχετα σκουπίδια, σακούλες, υαλοβάμβακες κλπ.), στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης (όπου το καταπράσινο και ποτιζόμενο γκαζόν είναι δίπλα-δίπλα με την άθλια, ξερή, απότιστη και τίγκα στο σκουπίδι πλευρά του πεζοδρομίου), και σε άλλα.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 20/6, περνάω και πάλι από εκεί περπατώντας. Υπάρχει μια διαφορά. Οι σάκοι απορριμάτων έχουν φύγει από το πλάι του κάδου όπου τους είχα αφήσει και έχουν "μετακομίσει" εκατό μέτρα παρακάτω, στους κάδους της Εστίας του Πανεπιστημίου. Μπορώ να τους ξεχωρίσω, καθώς ξεχειλίζουν από τους κάδους της Εστίας, με το σκληρό πλαστικό τους, τους άγαρμπους κόμπους και κάποια σκισίματα από όπου εξέχουν άκρες από κάποια αιχμηρά πράγματα που μάζεψα την Κυριακή.

Διάβάζοντας και την καλή στήλη της εφημερίδας, δεν βρίσκω καμία σχετική αναφορά. Η αιφνίδια μετακίνηση (πλην, όχι περισυλλογή) των σάκων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εφημερίδα δεν γράφει κάτι, με κάνουν να πιθανολογήσω ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της εφημερίδας και της διοίκησης του Πανεπιστημίου. Συνεπώς, σκέφτομαι ότι πρέπει να μείνω σε κατάσταση αισιόδοξης αναμονής. Έτσι και κάνω.

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 21/06, καθώς περνώ από το χώρο, βλέπω ένα φορτηγό που μοιάζει με αυτά που μεταφέρουν σκουπίδια, ενώ επάνω του γράφει ένα σύνθημα για "προτεραιότητα στην ανακύκλωση". Ο οδηγός έχει βγει και περιφέρεται στο χώρο που είχα υποδείξει εγώ. Πράγματι, φαίνεται πως πέτυχε το σκοπό της η συνεννόηση του υπεύθυνου της εφημερίδας με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου... Σκέφτομαι να το φωτογραφήσω:


Από δύο αυτοκόλλητα που αναφέρουν την λέξη "ΗΛΕΚΤΩΡ" σκέφτομαι να αναζητήσω στο δίκτυο αυτήν την εταιρεία. Νά' τη (κάντε κλικ εδώ). Είναι, σύμφωνα με το site της, μια "καταξιωμενη επενδυτική δύναμη στο χώρο της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και της διαχείρισης έργων προστασίας του περιβάλλοντος".

Ωχ... Εδώ το πράγμα μπλέκει... Διότι, αν αυτοί όντως είναι οι ιδιώτες στους οποίους η διοίκηση έχει αναθέσει τον καθαρισμό του χώρου, τότε έχουμε πολλές περιπτώσεις. Ας πούμε, ή διοίκηση του Πανεπιστημίου μπορεί να έχει λίγα να πληρώσει, οπότε και λαμβάνει τα αναλογούντα σε υπηρεσίες από την ιδιωτική εταιρεία. Ή, πάλι, μπορεί η ιδιωτική εταιρεία να μην είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Ή, τέλος, μπορεί η σύμβαση μεταξύ του Πανεπιστημίου και της εταιρείας να είναι ασαφής και να σηκώνει τέτοιου είδους κενά, ώστε όλοι να είναι εντάξει. Το θυμωμένο - αλλά και αφ' υψηλού - ύφος του υπαλλήλου του Πανεπιστημίου ("το Πανεπιστήμιο έχει αναθέσει τα σκουπίδια σε ιδιώτη") επανέρχεται στο μυαλό μου.

Όταν περπατάς, υπάρχει Πολύς Χρόνος... Και πόση σχέση έχουν όλα αυτά μεταξύ τους; Γι' αυτό δεν υπάρχει ένα καλαθάκι απορριμμάτων σε όλον τον κεντρικό δρόμο της Πανεπιστημιούπολης; Γι' αυτό ο μοναδικός κάδος είναι κάδος ανακύκλωσης χαρτιού; Ώρα είναι τώρα για συνομοσιολογίες και τέτοια; Κι εγώ, πού πήγα κι έμπλεξα τώρα, μού λέτε; Κι όλα αυτά για να περπατάω στην Αθήνα, σε ένα από τα ελάχιστα τμήματα δάσους που της απέμειναν, απαιτώντας το αυτονόητο, κάποιος να φροντίζει το χώρο ώστε να μην είναι χωματερή;

Το ξανασκέφτομαι. Την Παρασκευή 22/06, πρωί-πρωί, ξαναεπικοινωνώ με την εφημερίδα, και πράγματι επιβεβαιώνεται ότι υπήρξε αναφορά στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, εξ ού και δεν γράφτηκε κάτι, διότι η διοίκηση υποσχέθηκε ότι "θα κοιτάξει το θέμα". Μάλιστα... Θα το κοιτάξω κι εγώ. Στο επόμενο post.

No comments: